Darmowy​ ​Program​ ​PIT​ ​dostarcza​ ​Instytut​ ​Wsparcia Organizacji​ ​Pozarządowych​ ​w​ ​ramach​ ​projektu​ ​PITax.pl​ ​dla​ ​OPP.

KRS

Filia Ruda Śląska

Jedz zdrowo – przepisy

15.09.2011, nieprzypisany

W związku z licznymi prośbami uczestników naszego stoiska promującego zdrowy styl życia na XI Przeglądzie Orkiestr Dętych publikujemy przepisy na pasty oraz chleb i bułki grahamki. Smacznego!   

 

 

Pasta z selera

1 seler
1 surowe jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 cebula
przyprawy

Seler ugotować i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę udusić i dodać przyprawy. Wszystko wymieszać i zapiec. Można dodać 1/4 szklanki wody, by nie było suche.

 

Pasta z migdałów

Migdały zmiksować, zalać wrzątkiem. Udusić i zmiksować cebulkę, dodać przecier pomidorowy i koperek zielony.

 

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody do ugotowania kaszy
10 cm pora
3 łyżki mąki sojowej
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
przyprawa warzywna w proszku

Panierka
1 jajko
1 szklanka bułki tartej

ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek do smażenia kotletów

I Kaszę płuczemy w wodzie i gotujemy w podanej ilości wody przez ok. 20 min.
II Ugotowaną kaszę miksujemy rozdrabniaczem elektrycznym, dodajemy pokrojony por, mąkę, jajko, przyprawy.
III Formujemy kotlety, panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

 

Pasztet ze słonecznika

1,5 szklanki łuskanych nasion słonecznika
1 bułka pszenna
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3 ogórki kiszone
2/3 szklanki gorącej wody do zalania zmielonego słonecznika
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku

I  Bułkę zalewamy wodą do zmoczenia
II Słonecznik mielimy w młynku do kawy na mączkę
III Zmielony słonecznik wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą.
IV Dodajemy pokrojony ogórek, paprykę, cebulę, przeciśnięty czosnek i odciśniętą z wody bułkę. Całość miksujemy rozdrabniaczem elektrycznym.
V Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy.
VI Masę przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
VII Pieczemy w temp. 170 st. przez 40 min.

 

Chleb

1,5 kg białej mąki
2 garście otrąb
bakalie, łyżka grubej soli lub 1,5 drobnej
0,5 szklanki oleju

Rozczyn
3 dkg drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
mąka

Do miski dać mąkę, następnie rozczyn, 5 szklanek letniej wody i olej. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać można jeszcze mąkę i odczekać 15 min. Włożyć do formy, odczekać do wyrośnięcia, piec 50-60 min w temp. 200 st. (Wychodzą dwie duże formy i jedna mała podłużna).

Bułki

1 kg mąki białej
40 dkg mąki graham lub innej razowej
6 dkg drożdży
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
2 łyżki siemienia lnianego
0,5 szklanki słonecznika
1/3 szklanki oleju
1 l wody

Wyrobić ciasto, pod koniec dać olej. Zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować (ok. 1 cm) i wykrawać szklanką bułeczki ok. 40 szt. Piec 12-20 min w temp. 200 st.


 

Pomóż nam

Na nasze projekty

zebraliśmy już:

5 120 zł

Zobacz nasz plan pomocy w bieżącym roku »

Kontakt

Chrześcijańska Służba Charytatywna
Oddział Śląski
Filia Ruda Śląska
ul. Targowa 5
41-710 Ruda Śląska

Nr konta bankowego:
92 2030 0045 1110 0000 0278 5550

Kierownik: Mirosława Czarnecka
Swoją funkcję pełni społecznie
Tel. kom.: (+48) 600 984 209

E-mail:

Zgłoś uwagę do strony

Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij